Superhelden lopen €40.000 bij elkaar

23 May 2023

Op zondag 21 mei organiseerde Kinderhulp de tweede editie van de Kinderhulp Held&run. De binnenstad van Deventer vormde het strijdtoneel voor bijna vierhonderd grote en kleine superhelden. Zij overwonnen niet alleen obstakels en schurken, maar liepen ook het fantastische bedrag van € 41.187,- bij elkaar voor kinderen die in Nederland in armoede opgroeien.

Fotografie: Rick de Visser / Bart Ros

Samen supersterk

Bijna vierhonderd deelnemers streden dit jaar in duo’s of trio’s mee. In de hoofdrol: kinderen, verkleed als superheld. Aan hun zijde hun volwassen sidekick, als kinderhulpje (vader, moeder, opa, buurman, tante, oppas, etc). Allen met één heldhaftige missie: “samen zijn we supersterk tegen kinderarmoede”.

Fotografie: Rick de Visser / Bart Ros

Parcours vol avonturen

Nadat burgemeester Ron König het startschot gaf, waagden de helden zich aan het parcours vol hindernissen en schurken. Ze trotseerden stormbanen, klauterden door een levensgroot spinnenweb en kwamen onderweg de fanfare, zeephelling, ijscokraam, waterpistolen, ballenspellen en nog tientallen avonturen tegen. De moeder van 6-jarige James vertelde: “de ijsjes rende hij zo voorbij, daar had Spiderman echt geen tijd voor volgens hem”.

Toegejuicht door een enthousiast publiek renden de kleine superhelden dwars door de binnenstad naar de finish, naar die felbegeerde heldenmedaille. Daar kwamen de spannende verhalen los. “Er waren ineens allemaal schurken met waterpistolen. Ik heb superhard gerend!”, zei mini Mega Mindy. “Volgend jaar doe ik weer mee, en dan doe ik de 4 kilometer!”, riep een kleine Black Panther dapper.

Prijzen en superheldenfeest

Naast de heldhaftige tocht was er nog veel meer te beleven. “Het was een heus superheldenfeestje op de Brink!”, vertelt Nina Smid van Kinderhulp enthousiast. Kinderen konden heldenfoto’s maken in de photobooth, zichzelf warmspringen op het springkussen, de mooiste schmink en glittertattoos bemachtigen of dansen op de deuntjes van DJ Rhandy Bishop. “Met als kers op de taart de prijsuitreiking voor de meest creatief verklede superhelden, hoewel iedereen er fantastisch uitzag!”, volgens verheugde Nina.

Geldhelden en totaalbedrag

Ook was er een prijs voor de Grootste Geldheld. Mizar, Mira en hun moeder Ebru sleepten de eerste prijs in de wacht. Als heldentrio haalden ze maar liefst € 1.693,- op voor Kinderhulp. Moeder Ebru vertelde: “Armoede is dichterbij dan je denkt, ook in Deventer. In mijn omgeving heb ik te veel lege broodtrommels gezien, kinderen zonder sokken of met jassen die vier maten te klein zijn. Daarom zijn we zo blij dat Kinderhulp er is. Iedere cent komt op de goede plek terecht. We hopen dat ieder kind met een glimlach wakker kan worden!”

Toen Nina – bijgestaan door Iron Man en Spiderman – de cheque met het totaalbedrag onthulde, steeg er luid applaus op rondom het podium. Samen hebben de kleine helden € 41.187 aan sponsorgeld ingezameld. Een trotse oma zei ontroerd: “Ik heb helemaal kippenvel. Wat fantastisch dit!”. 

Fotografie: Rick de Visser / Bart Ros

Hulp aan kinderen in armoede

De gehele opbrengst van de Heldenrun gaat naar Nationaal Fonds Kinderhulp. Kinderhulp is er voor de 300.000 kinderen en jongeren in Nederland tussen de 0 en 21 jaar die in armoede opgroeien. En helpt ze, onvoorwaardelijk. Met ook een eigen fiets, een goed paar passende schoenen, nieuwe bril, zwemlessen of een eigen bureautje voor huiswerk. Zodat ook zij erbij horen en gelijke kansen krijgen voor de toekomst. Net als ieder ander kind.  

“En dat is hard nodig”, zegt Nina van Kinderhulp bezorgd. “Door de extreme prijsstijgingen raken steeds meer gezinnen in Nederland in de financiële problemen. De verwachting is dat het aantal hulpvragen bij Kinderhulp verder gaat toenemen. We kunnen daarom alle hulp goed gebruiken, en we zijn alle deelnemers, vrijwilligers en sponsoren ontzettend dankbaar voor vandaag. Wat een helden!”

Nagenieten

Wij genieten na van een fantastische, zonnige en feestelijke middag. Een groot dankjewel aan alle enthousiaste deelnemers, betrokken vrijwilligers en gulle donateurs en sponsoren! Houd als deelnemer je mailbox en het Facebookevenement in de gaten voor de heldhaftige foto’s en aftermovie!